Soppa

Fransk bondsoppa á la Nämdö 4 personer

Funkar även bra till vegetarianer genom att det rökta köttet serveras strimlat för sig och man byter ut hönsbuljongen mot grönsaksdito. 

2 gula lökar
2 morötter
1 bit rotselleri (ca 100 g)
smör att steka i och varför inte lite god olivolja också
ca 150 g rökt lamm
1 liter hönsbuljong
1½ dl röda linser
2 tsk basilika
1 krm svartpeppar
2 dl Créme Fraiche
½ dl hackad persilja
salt efter behag

Fräs de tärnade rotfrukterna och löken i smör (och olivolja). Häll på buljongen och låt det koka upp. Häll i linser och krydda med basilika och peppar. Låt soppan koka i 10 minuter. Rör i Créme Fraiche och persilja. Smaka av med salt. 

Servera med gurk- och ostsmörgås.

 

Blomkålssoppa 2 personer

1/2 kg blomkål i buketter, även spädare rot och blast
Den gröna delen av en purjolök
1 potatis
4,5 dl grönsaksbuljong
1 dl mjölk
150 gr fetaost
bladpersilja
salt och peppar, ev kajennpeppar

Koka blomkål, lök och potatis mjuka i buljongen.
Blanda i mjölken och rör ner fetaost. Kör med mixer lite lagom så att det blir fluffigt men inte helt slätt, krydda och tillsätt ev bladpersilja.

 

Purjolök- och potatissoppa