Biblioteket i Nämdö skola, drivs av Nämdö hembygdsförening i samarbete med Värmdö kommun


 

Föreningens biblioteksansvar:

Förutom att förvalta Nämdö Hembygdsgård har föreningen - mot ett kulturbidrag från Värmdö kommun - sen 2009 drivit biblioteksverksamheten i Nämdö skola, ett stenkast från hembygdsgården.

Utlåning och mötesplats

Biblioteket i stora skolsalen består av en avdelning skönlitteratur för vuxna och en mysig hörna med många barnböcker för alla åldrar, både nytt och gammalt. Här finns också böcker om livet i skärgården från förr och nu samt en mängd faktaböcker. Utbudet uppdateras ca en gång om året och du kan även tipsa om egna önskemål som behandlas via Värmdö Kommuns bibliotek på fastlandet. Biblioteket är en knutpunkt inte bara för böcker, utan fungerar som en informell mötesplats för alla i Nämdöskärgården, bofasta som deltidsboende.

Öppettider och tillgänglighet

Biblioteket har öppet varje måndag kl 11.00–13.00 under hela året (även röda dagar). För att hålla koll på bibliotekets speciella öppettider, utställningar, bokbåten m.m. så kan du besöka kommande aktiviteter och evenemang på föreningens hemsida eller gå in på bibblahemsidans frontsida. Ibland visas enstaka speciella utställningar och under vissa tider av året är det även utökade öppettider.

Infomaterial, kartor mm

Du kan även hitta turistbroschyrer och annan information här, liksom tidigare utgåvor av Nämdö Nu.

Fri wifi och en kommunal medborgardator

Öppet wifi finns i biblioteket. Observera att detta inte är ett säkert lösenordsskyddat nätverk. Även utskrifter (dock ej kopiering) kan ordnas på biblioteket.

Fika på bibblan

Fika kan alltid ordnas fram och ibland bjuds det på fikabröd - ibland blir det till och med sopplunch.

Föreningens biblioteksansvarige samt webbmaster för Bibblahemsidan:

Kontakta Nämdö bibliotek, Nilla, 070-797 17 36, för mer information om bokutlåning mm.

nilla.soderqvist@gmail.com

Nämdö Hembygdsförenings hemsida, se nedan.

Nämdöhbf.seFacebooksidan här!

Nämdö hembygdsgård, Nämdö Sand 155, 130 36 Nämdö

Bytt hemadress? Gör din adressändring till info@namdohbf.se

Nämdö bibliotek, Nämdö skola, Nämdö Sand 153, 130 36 Nämdö. Öppet måndag kl 11-13 året om.

Eftermiddagar juli-augusti kl 13-16 (delvis obemannad) i samarbete med Skärgårdsmuseet i Gamla skolan

Waxholmsbrygga: Sand (Nämdö), linje 17A/B

Föreningens nyhetsbrev samt hänt på Nämdö här!


 

Mötesplats Sand på Nämdö, sommaren 2021

Nämdö skola, Skärgårdsmuseet och Nämdö hembygdsgård, reportage i Nämdö Nu nr 52-2021

  • Text och foto: Nilla Söderqvist

Foto: Nilla Söderqvist

Mysig läshörna i skolans entré. Flera tidningsprenumerationer, inte minst Bamse. Församlingstidningen, rapporter och Värmdö kommuns översiktsplan som är ute på samråd till 4 juli 2021.

Nämdö bibliotek håller öppet – men har koll på restriktionerna

Nu har drygt ett år gått. Vi har fått vänja oss att umgås i mindre sällskap, att mötas digitalt och hålla oss friska så gott det går. Vaccineringen pågår dock för fullt och många av oss är numera till och med fullvaccinerade, vad nu det innebär. Att hålla avstånd är nog ändå inte så dumt för säkerhets skull, när vi har vanan inne.

Hur har det då gått för Nämdö bibliotek under pandemin? Jo tack, riktigt bra faktiskt. Biblioteket har varit öppet och tillgängligt som vanligt två timmar varje måndag. Förra sommaren testade vi dessutom att ha öppet varje eftermiddag i samarbete med Skärgårdsmuseet. På det sättet blev det lättare att sprida ut antalet besökare som på sommaren kan vara rätt högt. Särskilt högt tryck på måndagar då många är vana vid att besöka bibblan, men även onsdagarna när Eva Carly ordnade med öppen verksamhet för barnfamiljer på skolgården.

Sommaröppet på biblioteket 2021

Denna sommar fortsätter vi med succén att hålla sommaröppet varje eftermiddag i samarbete med Skärgårdsmuseet. I år uppmärksammar biblioteket och Skärgårdsmuseet att kvinnor äntligen fick rösträtt - för 100 år sen. Det är Sveriges Riksdag som tillhandahåller utställningsmaterialet. Mer info finns på demokrati100.se.

På biblioteket kan man hitta nyinkomna titlar som uppmärksammar demokratin i allmänhet och starka kvinnor, från demokratirörelsen för 100 år sen i synnerhet. Vi fortsätter också med förra årets hållbarhetsanda och Unescos Agenda 2030-målen med nyinkommen litteratur om hållbarhet, odling, djur & natur för alla åldrar. Inte minst litteratur om vatten, en viktig resurs som man på öarna redan värdesätter i hög grad.

Självklart har vi skönlitteratur, biografier och deckare bland de nya titlarna också. Några udda titlar i genren skärgård vill jag slå ett extra slag för:

 SKÄRGÅRDENS GÅTA - Fortets och fästningens hemlighet, av Emil Tingård

En ungdomsroman med faktainspiration från Vaxholms fästning och Siaröfortet, av Emil Tingård. Författaren är rena ungdomen själv, 14 år, men ändå är det här bok nummer två. Den tredje är nästan klar och den fjärde kommer kanske att utspela sig på Nämdö efter att Emil rekat runt lite på ön. Skärgårdens gåta finns att låna på bibblan men är också till försäljning på Skärgårdsmuseet.

Foto: Nilla Söderqvist Emil besöker Nämdö bibliotek för att leverera böcker 17 juni 2021

Av Anders Källgård DEL TVÅ - En fortsättning på Hemsöborna, av Anders Källgård

Vem vill inte veta hur det gick? Anders Källgård är ö-författaren som bland annat ger ut den tegelstenstjocka Sveriges öar. Nästa uppdaterade upplaga kommer ut nästa år. De äldre upplagorna av Sveriges öar finns förstås på bibblan. Läs mer om Anders Källgård och hans utgivna böcker om öar här!

Öppettider på Nämdö bibliotek i sommar:

Måndagar kl 11-13 med bemanning. Från och med måndag 5 juli även eftermiddagar kl 13-16, delvis obemannat, till söndag 8 augusti.

Minigolf

Spela minigolf på 9-hålsbanan mellan skolan och hembygdsgården. Klubbor och poängkort finns på skolans entrétrappa för en liten swishpeng som går till Nämdö hembygdsförening.

Skärgårdsmuseet Nämdöfilialen (Gamla skolan i Sand)

Öppet varje dag 2 juli till 8 augusti kl 13-16. Ta en fika i museets trädgård med Irénes goda hembakta i kombo med sjöutsikt i rofylld miljö. Ny utställning med Evalis Helmer och Claes Kruckenbergs konst.

På skolgården och i anslutning till biblioteket

Foto: Nilla Söderqvist

Nämdöskärgårdens Rävungar i ledning av Eva Carly hälsar barnfamiljer välkomna till öppen förskoleverksamhet, för alla åldrar, onsdagar i juli (7, 14, 21, 28 juli) kl 11-13. Då är förstås bibblan också öppen. Se även FB-sidan för snabba uppdateringar: @namdoskargardensravungar

Teaterskola i Nämdö hembygdsgård

För 7:e året i rad håller Sara Beer teaterskola för 9 - 12 år som dagläger 5 - 9 juli i Nämdö hembygdsgård och hämtar inspiration från biblioteket och/eller dagsaktuella händelser. Veckan avslutas med teaterföreställning i Skärgårdsmuseets trädgård fredag 9 juli. Mer info om teaterverksamheten här!

Nämdö Green Archipelago, NGA, i Nämdö skola

Den nybildade föreningen hälsar alla välkomna, bofasta, deltidsboende, fritidsboende och turister att bekanta sig med den pågående verksamheten - en förstudie att bilda Biosfärområde med stöd av WWF. NGA hyr gamla postlokalen i skolan som nås genom egen ingång på bortre gaveln. Här kommer även info att finnas om den kommande marina nationalparken i Nämdös yttre skärgård som redan idag är naturreservat. I samband med Naturvårdsverkets arbete med nationalparken tar Värmdö kommun fram en omlandsstudie vilket också det arbetet kommer att kunna följas via NGA.

Välkommen Sand och alla verksamheter med bibblan som navet.


Verksamheten i Nämdö skola 2020/2021

I samarbete med Värmdö kommun ser Nämdö hembygdsförening till att biblioteket i Nämdö skola (kommunens fastighet) hålls öppen för allmänheten två timmar i veckan, enligt avtal. Kultur- och fritidskontoret i Värmdö kommun står för hyra av lokal, inköp av böcker, dator med uppkoppling samt ett årligt ekonomiskt bidrag till Nämdö hembygdsförening för den ideella insatsen. Detta har pågått sen hösten 2008 när Ö-bibliotekens verksamhet först skulle upphöra men som övergick i denna form istället - och ännu finns kvar.

Nämdö Hembygdsförening för statistik som skickas in till kommunen i början av varje år.

2020-statistiken, se dagboken 2020 här!

På Nämdö Hembygdsförenings årsmöte 1 februari 2021 verkställdes och bifogades bibblans verksamhetsberättelse för 2020 samt verksamhetsplan för 2021 till hembygdsföreningens respektive verksamhetsberättelse och plan:

Verksamhetsberättelse för Nämdö bibliotek 2020

Verksamhetsplan för Nämdö bibliotek 2021

Kontakta Nilla om du har frågor gällande biblioteksverksamheten, vill hjälpa till eller har önskemål om bokinköp.

BOKBÅTEN

Bokbåten kommer två gånger per år till Nämdö (Sands brygga). En torsdag i april och oktober kl 09.45-10.30

Passa på att beställa böcker som inte längre går att få tag på i handeln. Mer info om Bokbåten här!


Rysshärjningarna i Stockholms skärgård 1719/2019

300-årsminnet av Rysshärjningarna 1719/2019 Trehundraårsminnet av Rysshärjningarna år 1719

Museet HAMN i Fisksätra är projektledare för sommarens utställningar i skärgården.

Till sommaren planeras det för en utställning på Nämdö bibliotek kring minnet av Rysshärjningarna för 300 år sedan.

I Nämdö skolas hall kommer vi att upprätta "Historiska Rummet" klart måndag 8 juli.

  • Föredrag i Nämdö Hembygdsgård onsdag 31 juli kl 17 - Gunnar Lind, författare till Brända hemman

Läs mer på Skärgårdsbrygga via länken nedan:


Måndag 29 juni 2020 - Nämdö bibliotek, återinvigning av Historiska Rummet får vänta till en annan sommar. Sommaröppet som Skärgårdsmuseet varje dag kl 13-16 (obemannat). Måndagar bemannat som vanligt kl 11-13.

Utställning på Nämdö bibliotek denna sommar, i skolans entré:

  • Hållbar utveckling/Nationalpark/Biosfärsområde
  • Mumintrollet och Pippi Långstrump fyller 75 år