Om Nämdökören

Nästan hela kören framför Nämdö kyrka.

Fd körledare Elisabeth Ringbom längst till vänster.

Nämdökören bildades 1999 av Elisabeth Ringbom, kantor i församlingen och boende på Möja, på initiativ av Anita Ranebo, lärare i Nämdö skola. Vi repeterar efter ett överenskommet schema ca varannan eller var tredje vecka. När isarna breder ut sig i skärgården anpassar vi övningstillfällena efter just isläget, dåligt väder och framförallt mörkret. Därför lägger vi upp ett övningschema i början på varje termin.
Repetitionerna äger rum i Nämdö Hembygdsgård och i Nämdö kyrka. Fram till hösten 2012 har Elisabeth varit ledare för Nämdökören. Efter Elisabeths pensionering anställdes Dan Enberg att axla kantorrollen. Vi sjunger både profan och sakral musik och kompas ofta av körmedlemmen Erland Wennerberg på kontrabas. 

Körens 13 medlemmar bor eller är deltidsboende i Nämdöskärgården på 4 öar; Nämdö, Jungfruskär, Vånö och Uvö. (Körens stämmor består idag av 4 sopraner, 6 altar samt 3 basar och det bästa av allt: Vi har plats för fler!

Nämdökören är en kyrkokör i Djurö, Möja och Nämdö församling och när vi framträder vid gudstjänster i Nämdö kyrka är det under namnet Nämdö kyrkokör.
Varje sommar har vi en populär allsångskväll i Nämdö kyrka - Hela kyrkan sjunger.

Skärgårdskören: Nämdökören framträder även tillsammans med Möjakören, som också startades av Elisabeth för mer än tretti år sen och numera leds av Dan Enberg. De båda körerna kallar sig för Skärgårdskören när man uppträder tillsammans - vilket var Elisabeths idé. Körerna samarbetar numera även med kyrkokören på Djurö och Djurö spelmän.

Vartannat år har Skärgårdskören en allsångskväll på respektive ö. Möja har många musikanter som deltar vid dessa evenemang. På Nämdö är det en av pubkvällarna i Nämdö Hembygdsgård och på Möja har det varit i Möja skola.

År 2013, lade körerna från Nämdö, Möja och Djurö stor energi på musikstycket Volund som sedan framfördes i Djurö kyrka och i Eric Ericsonhallen på Skeppsholmen tillsammans med musikanter från Djurö Spelmän. Detta år anställdes Sanna Räsänen som kantor med huvudsäte på Djurö och till hösten fick församlingens kantorer och Elisabeth inviga Nämdös nya riktiga kyrkorgel med stor pompa och ståt och efterfest i Nämdö hembygdsgård.

År 2014 blev det mer samarbete mellan församlingens körer. Pingsthelgen framfördes Guds Andedräkt, en nyskriven musikalisk mässa av Liam Lawton i irländsk folkton tillsammans med inhyrda samt lokala musikanter i Nämdö respektive Djurö kyrka. På Nämdö blev framförandet filmad av Katten & Björnen, se här. På sensommaren blev det Möjas tur.

Allsång i hembygdsgården tillsammans med Möjakören publördagen den 5 april och i Nämdö och Möja kyrka vecka 29 (mitt i juli).

Detta år anställdes också Åsa Meurling - komminister - som ny präst då Anna Ortner slutade. Åsa, som bor i Stavsnäs, har sen i höstas valt att göra som några till som bor på fastlandet - börja sjunga i Nämdökören. Fungerar riktigt bra när övningstiderna anpassas efter ordinarie båttrafik eller med inhyrd taxibåt. Man kommer alltid till Stavsnäs efter övningen på ett eller annat sätt.

I december deltog Nämdökören i Möjas julkonsert i Möja kyrka tillsammans med Möjakören. Det var samtidigt en present till Albert och Camilla som tillsammans med medresenärer besökte Roland Svenssonmuseet före julkonserten och väl hemma på Nämdö igen avslutade med fest i Nämdö hembygdsgård, även detta blev filmat av Katten & Björnen, se här.

År 2015 fortsatte samarbetet med öarnas kyrkokörer. På våren blev det dock profant med allsång i Nämdö hembygdsgård då majpuben gästades av Möjakören. Senare i maj hölls en musikgudstjänst i Nämdö kyrka, som inleddes med barndop, med körerna från Nämdö, Möja och Djurö. Efter gudstjänsten blev det lunch för kyrkans personal och medarbetare i Nämdö hembygdsgård.

I juni (samma dag som grovsopshämtningen i Sand) hölls en sammanlyst gudstjänst i Nämdö kyrka som även filmades för TV-produktionen Tro, Hopp & Kärlek där församlingens präst Åsa Meurling medverkade. Nämdökören sjöng men kom inte med i själva TV-programmet (bortklippta alltså). En tisdagkväll i juli deltog körerna från Nämdö och Möja i Nämdö kyrkas allsång med Taube på temat. En regnig kväll där hela 70 glada allsångare mös i en varm kyrka. Favorit i repris på Möja med ännu fler i publiken. Vi kunde också använda oss av Nord/Syd-linjen som körde sin första provsäsong denna sommar.

I september fick församlingens körer tillsammans med en kör från Ålands skärgård åka på körresa till Dublin, Irland. Där framfördes den irländska mässan Guds andedräkt i Christ Church Cathedral. Väl hemma igen gästades Nämdö av Mellösa församling (där Nämdö kyrkas fina orgel komer ifrån). Nämdökören och kören från Mellösa gav en konsert i Nämdö kyrka tillsammans med Djurö spelmän en solig söndag i september.

År 2016 testades samtalsgudstjänst sista söndagen i januari, februar och april. Lördag 4 juni hölls försommarkonsert i Nämdö kyrka: Guds andedräkt av Atle Burman (text) och Reibjörn Carlshamre (musik) med Nämdö kyrkokör. Flöjt: Patrik Ahlberg, piano: Carl Michael Bergerheim, bas: Erland Wennerberg, allt under ledning av kantor Dan Enberg. (efteråt fortsatte alla till puben i Nämdö Hembygdsgård).

Musik i sommarkväll, tisdagar i juli: Opera Divine, Orgelkonsert med Michael Dierks från Tyska kyrkan, Sång Kontra Bas med Klara Ahlersten (Uvö) och Viktor Widstam, Allsång "Hela kyrkan sjunger" med kyrkokörerna från Nämdö och Möja.

Minnesgudstjänst med Nämdökören på Allhelgona samt adventsmässa 1:a advent.

Julkonsert lördag 17 december - Julkonsert - videoinspelad av Dan Enberg, se här!

Nämdö kyrka kl 14.00 samt Möja kyrka kl 17: Du ljus, du stjärna av Alf Hambe, tonsatt av Hans Kennemark.
Medverkande: Möja och Nämdö kyrkokörer, solist: John Kinell, fiol: Bo Karlsson och Gaianeh Pilossian, oboe: Hedvig Marklund, kontrabas: Jonas Olofsson, piano: Britt Wennberg, orgel: Elisabeth Ringbom, textläsning: Gunilla Hansen Bering, dirigent: Dan Enberg, präst: Torbjörn Larsson

Nyårsbön kl 14.00, Präst: Olle Sjöholm Solist: Carl Unander-Scharin

Nämdö kyrkokörmedverkade under ledning av kantor Dan Enberg

År 2017 - datum till höger. Under året läggs musikhändelser och gudstjänster i Nämdö kyrka upp som evenemang på församlingens öppna facebook-sida.

 

 

Elisabeth, Kajsa, Nilla, Albert, Gunilla med Olle, Erland, Ulf, Anna, Annika, Monica, Lotten, Märta, Inga, Camilla, Maria och Stina

Från och med ht 2012 fick Nämdökören Dan Enberg till körledare då Elisabeth Ringbom gick i pension. 


Nämdö kyrka 

Foto: Cybis

Nämdö kyrkas musikprogram mm 2017
församlingens hemsida hittar man gudstjänsterna i församlingens kyrkor. Sommarens gudstjänster finns även som affischbild längst ner på denna sida.


Lördag 4 mars kl 17.30 - Helgmålsgudstjänst

Med Åsa Meuller, Dan Enberg och Nämdökören i Nämdö kyrka. Därefter pub i Nämdö hembygdsgård


Söndag 16 april kl 15 - Påskdagen
Uppståndelsemässa i Nämdö kyrka 


Lördag 3 juni kl 16 - FörsommarkonsertTisdag 4 juli kl 19 - Musik i sommarkväll

DUO DIALOG i Nämdö kyrka. Kammarmusik för klarinett & gitarr

Dan Larsson och Magnus Grönlund


Tisdag 11 juli kl 19 - Musik i sommarkväll

Orgelkonsert i Nämdö kyrka med organisten Mathias Kjellgren. Solosång sopran Karin Lundin.


Tisdag 18 juli kl 19 - Musik i sommarkväll

Slagverkskonsert i Nämdö kyrka med Johan Renman, marimba och trummor


Tisdag 25 juli kl 19 - Musik i sommarkväll

Hela kyrkan sjunger i Nämdö kyrka, kyrkokörerna från Nämdö, Möja, Djurö & Möjas dragspelsorkester under ledning av Dan Enberg.


Onsdag 26 juli kl 19 - Hela kyrkan sjunger

Allsång i Djurö kyrka, samma som ovan.


Lördag 30 september kl 16.00 - Möja kyrka

Möja kyrkokör 40 år!

Vivaldis Gloria och mycket mer framförs av Möja kyrkokör (och några körsångare från Nämdö).

Medverkande: Barockensemblen Tre Kronor, tenor Carl Unander-Scharin, sopran Tove Nilsson och Lisa Carlioth. Dirigent Dan Enberg

Fritt inträde! Taxibåt från Stavsnäs kl 15.10 och åter efter konserten.

Hela konserten finns på Youtube via Skärgårdsbryggan här!


Lördag 4 november kl 11.00 - Alla helgons dag

Minnesgudstjänst i Nämdö kyrka Nämdökören medverkar under ledning av kantor Dan Enberg. Kl 18 pub i Nämdö Hembygdsgård.


Lördag 2 december kl 15.00 - 1:a Advent

Adventsmässa i Nämdö kyrka Nämdökören medverkar under ledning av kantor Dan Enberg. Präst: Åsa Meurling

På kvällen: Julbordspub i Nämdö Hembygdsgård kl 18-23. Alla välkomna!


Lördag 9 december kl 18 - 19 i Nämdö kyrka

Traditionell julkonsert med Nämdö och Möja kyrkokörer - under ledning av Dan Enberg. Se och lyssna till den något mer otraditionella julkonserten förra året här!

Därefter går vi från kyrkan till Nämdö Hembygdsgård för körernas julbordsavslutning. Alla besökare i kyrkan är välkomna, slutet sällskap och anmälan tas upp i kyrkan. Man betalar för mat & dryck som serveras i hembygdsgården. Swish, kort eller kontant.


Måndag 25 december Julotta kl 07.00

Präst: Åsa Meurling 


Lördag 31 december Nyårsbön kl 13.00

Nämdö kyrkokör medverkar under ledning av kantor Dan Enberg


Gudstjänster i Nämdö kyrka sommar 2017

 

Klicka på affischerna för större bild!