Nämdö skola / Nämdö bibliotek

Nämdö skola är lagd i malpåse sen hösten 2007. Värmdö kommun äger fastigheten och är beredd att öppna skolan igen om/när det finns önskemål från föräldrar om det.

Under tiden används stora skolsalen som bibliotek. Värmdö kommun bistår med hyra för lokalen, inköp av böcker ett par gånger om året samt en uppkopplad dator. Nämdö Hembygfdsförening har skrivit avtal med kommunen att hålla biblioteket öppet minst två timmar per vecka och för det arbetet uppbär föreningen ett kulturbidrag från Värmdö kommun.

Övriga lokaler i skolbyggnaden hyrs ut till företagare.

Foto: Nilla Söderqvist

Bevara och utveckla ö-skolorna i Värmdö kommun

Ny (fysisk) namninsamling: Folkinitiativ Hela Värmdö - leder till folkomröstning!

Tycker du att kommunen ska dra tillbaka beslutade, samt stoppa planerade nedläggningar och centraliseringar av förskolor och skolor till dess att man haft en riktig medborgardialog och gjort grundliga konsekvensanalyser?

Värmdö kommun föreslår att lägga ned och centralisera flera förskolor och skolor, på fastlandet och på öarna, från hösten 2021. Förslagen har lagts fram under pågående pandemi, med stor tidspress, utan konsekvensanalyser och utan riktig dialog med berörda barn, vårdnadshavare och personal. Förslagen påverkar hela Värmdö. Vi vill att kommunen ska ta ett välgrundat beslut som inte hastas fram utan ger tid och utrymme för dialog och riktig analys!

Foto: Nilla Söderqvist

Namnlistor finns på Nämdö bibliotek, skriv gärna på (endast folkbokförda i Värmdö kommun).

Läs mer om Folkinitiativet här!

Läs om miljonrullningen som belastar ö-skolorna när kommunen väljer dyra advokater, och förlorar, istället för att lyfta luren och lösa problemet.

Tidningen Skärgården 2020-11-25: Värmdö förlorar miljontvist om skrivtavlor

Tidningen Skärgården 2020-12-10: Värmdö överklagar inte dyrbar dom

 Folkinitiativ 2020:  Tycker du att kommunen ska dra tillbaka beslutade, samt stoppa planerade nedläggningar och centraliseringar av förskolor och skolor till dess att man haft en riktig medborgardialog och gjort grundliga konsekvensanalyser?

 OBS! Detta gäller även ö-skolorna! 

En namninsamling startades 11 november och på Nämdö bibliotek kan man nu skriva på namninsamlingen. OBS! Endast för folkbokförda i Värmdö kommun.

2020-12-16 hade antal namn på Folkinitiativets listor uppnått 3 519 namn, vilket är tillräckligt för att begära en folkomröstning, men namninsamlingen fortsätter.

Läs hela artikeln i NackaVärmdöPosten om Värmdös samalde föräldrars manifestation utanför kommunhuset: Skolfrågan skickades tillbaka.

Foto: Nilla Söderqvist

Läs mer om föreningen "Värmdö samlade föräldrar" och Folkinitiativ 2020 här!

 Den 11 november, en ödesdag för Värmdös ö-skolor.  Mer här i Lokala nyheter SVT. Beslut togs i fullmäktige:

Se webbsändningen i efterhand här! Punkt  8. Majoritetsbeslut att återremittera! En delseger för skärgården. Mer i NVP här!

Läs Tidningen Skärgården 2020-11-18: Beslut om öskolorna sköts upp - majoriteten splittrad / Krönikan: Med oklar kurs i skolpolitiken

Här är Nämdös ljusmanifestation från den 11 november:

Nämdö skolgård 2020-11-11. Foto: Nilla Söderqvist Nämdö kyrkogård 2020-11-11. Foto: Nilla Söderqvist


Värmdö kommun vill flytta åk 6-9 till fastlandet trots kraftiga protester från öborna:

Skriv på namninsamlingen och hjälp oss att rädda Värmdös Ö-skolor så att vi alla kan få ta del av en fungerande och levande skärgård i Värmdö kommun, året runt. För att Ö-skolfrågan ska tas upp igen måste 500 personer e-rösta! Alla som har intresse av en levande bygd med en fungerande skola kan skriva på e-förslaget. Det här gäller även Nämdö, vars skola visserligen finns men inte är igång. När en barnfamilj vill flytta till/etablera sig på Nämdö är det bra med en befintlig skola på grannön Runmarö med välordnad skolbåt även om det bästa vore att få igång vår egen skola. Med kommunens nuvarande förslag kan det istället bli Djurö skola vilket medför en betydligt längre skolväg.

Under fullmäktige 2020-11-11 punkt 16. beslutades samtliga aktuella e-förslag med över 500 namn att tas till KS för beredning, bland andra Rädda ö-skolorna.

Rösta för: Rädda Värmdös Ö-skolor via länken nedan.

Till kommunens aktiva e-förslag HÄR! Skapa ett eget konto och registrera dig innan du röstar för förslaget.

Ö-skolor i Värmdö skärgårdskola, mer på kommunsajten här!

Öppet brev/insändare från fd högstadielärare på Möja:

2020-10-31 Tidningen Skärgården: Fortsatta protester kring nedläggning av högstadier

Insändare i NVP 2020-10-25 (även i Tidningen Skärgåden): "Ta ansvar för ö-skolorna"

Stor oro i skärgården efter Värmdö kommuns nya skolförslag:

2020-10-07 Tidningen Skärgården: 1061 namn i protest mot skolbeslut

 Läs även mer om detta på  SIKO:s hemsida