Nämdökören på resa i Ålands skärgård 2009

Program: Lördag

2009-09-19

Kl 09.00 En rejäl och god frukostbuffé står uppdukad i restaurangen. Några ger sig efteråt iväg på promenad för att utforska grannskapet. Gunilla B som är van vid att gå upp tidigt har redan utforskat Karlby som innehar post, kommunhus och livsmedelsbutik ca 150 meter från Brudhäll. Redan nu kan vi konstatera att posten är stängd och det är endast där man kan köpa frimärken. Personalen på Brudhäll löser det genom att ta betalt för porto och lovar att posta våra vykort på måndag. Yvonne som känner en del kökarbor är iväg för att träffa dem men när matsäckmaten till lunchen är inhandlad strålar vi samman på kajen vid hotellet i väntan på båtturen. Solen skiner och det är lugnt väder.

Stina kliver ombord på Sköna Helena vid Brudhälls kaj

Kl 12.00 Utflykt till Källskär som uttalas "tjäelskär" får vi veta.  Under isstidens slutskede har ett, som vi svenskar brukar kalla det, gryta och som kökarborna kallar kärl bildats i berget. Kökarbornas uttal av ordet kärl låter som tjäel och därav kommer troligtvis namnet Källskär.

Jan-Erik berättar att han kom till Kökar 1955 för att arbeta som lärare. Och under tiden han dessutom var ordförande i kommunen träffade han en märklig svensk som i nutid satt sin prägel på Källskär. Men om vi återgår till det som ursprungligen är speciellt med Källskär är de utpräglade spåren från istiden. Dels kärlet och alldeles intill Källskärskannan som också bildades vid istidens slutskede. Som en mer än manshög rauk formad till en kanna svarvad av stenar som kom i rotation i glaciärmassans smältvattenvirvlar.

Kannan

Berggrunden är i huvudsak kökargranit, en något yngre bergart än den röda rapakivin på fasta Åland. På denna lilla karga ö finns också flera stenåkrar. Det var spåren från isstiden det. Den nutida historien på Källskär är inte som jag trodde att Tove Jansson vistades mycket här utan att en svensk vid namn Göran Åkerhielm, Greven kallade kökarborna honom, lämnat märkliga och bestående spår efter sig. Idag finns ett stockhus, flera små byggnader, flera trädgårdar med gräsmattor (perfekta för krocketspel) omgärdade av tjocka stenmurar, rosor och rododendron, en stor hamnanläggning som aldrig blivit färdig, marmorstatyer och en bronsstaty helt otippat placerad högt uppe på en klippa.

Merkurius

Merkurius och Nämdökören på en Källskärsklippa

Bamsespindel framför bästa krocketplanen

En folder med Källskärs historia finns på Nämdö bibliotek där man kan läsa mer om Greven på Källskär.

Göran Åkerhielm hade inga arvingar, berättar Jan-Erik, utan efterlämnade sin del av ön till landskapet Åland som nu förvaltar och visar Källskär för besökande. Efter denna rundvandring och berättelse om tidens storslagenhet respektive förgänglighet blev Yvonne sådär tagen igen.

Efter lunchen, som smakade mycket bra i solskenet på en klipphäll, blev det sång och dragspelsmusik i båten på väg tillbaka till Karlby.

Kl 16.00 Bussutflykt till Hamnö och kyrkan. Filip som inte kommer från Kökar bor med sin fru (riktig kökarbo) i prästgården på Hamnö. Filip är, som jag redan nämnt körledare för Kökarröster men han är också guid. På Hamnö visar han lämningar från 1400-talet då ett franciskanerkloster grundades.

Idag finns den stora kyrkan som byggdes 1784 intill klosterruinerna och här finns också ett litet Franciskanerkapell med fynd från arkeologiska utgrävningar. I kyrkan spelar Filip på kyrkorgeln som har en mycket vacker ton.

Även vi vågar oss på lite sång och sjunger med ouppvärmda röster: Vara ingenting (hade även passat bra på Källskär), DEO DICAMUS GRATIAS (lät maffigt i den stora stenkyrkan) och till sist Tron är för mig.

Tillbaks till hotellet noterar vi att bastun vid kajen är varm. Snabbt ombyte till badlakan och försedda med öl blir det bastu för några av oss medan andra föredrar sondering av omgivningarna (Inga var på jakt efter insjön som skulle finnas i närheten och drog med sig några till på en rask promenad) medan andra föredrog vila på rummet. Solen stod lågt över kajen men det var ändå varmt och vi som bastade kunde hoppa i plurret som faktiskt inte var så kallt som man skulle kunna tro.

Kl 19.00 Middag på Brudhäll. Sista kvällen med gänget och vi blir återigen serverade en god måltid. Ett och annat tal hålls och våra busschaufförer får varsin flaska äppelvin från Tjudö vingård i present. Lotten och Gunilla B får varsin liten skrift om Kökar inhandlade i den lilla livsmedelsbutiken i Karlby. Den ena med berättelser från förr (till Lotten) och den andra om alla kyrkobyggnader på Kökar (till Gunilla B).

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)